Typisch Débra:

‘Echt iets betekenen voor mensen.’

‘In alles wat ik doe, stop ik een stukje van mezelf.’

‘Ik werk vanuit mijn hart.’

‘Een appje sturen op de eerste werkdag van de cursist.’

“Het ‘nieuwe Nederlanders-zaadje’ werd al geplant tijdens mijn stage voor mijn opleiding sociaal juridische dienstverlening. Ik nam tijdelijk de taken over van de coördinator bureau nieuwkomers en dat beviel me zo goed dat ik daar na mijn stage met veel plezier ben blijven plakken. Toen al had ik regelmatig te maken met WSD in verband met de scholing van de cursisten. Ik merkte dat de cursisten die naar WSD gingen na een half jaar tot een jaar al een gesprekje in het Nederlands konden doen en werd daar zo enthousiast van. De vacature van trajectconsulent kwam voorbij en inmiddels loop ik alweer ruim 1,5 jaar rond bij WSD.

Samen de basis vormen voor de rest van hun leven

Ik begeleid cursisten twee tot drie jaar. Een behoorlijk lange tijd waarin je samen de basis vormt waar ze de rest van hun leven in Nederland iets aan hebben: het leren van de Nederlandse taal, het opdoen van werknemersvaardigheden tijdens een stage en het volgen van workshops. Dit proces goed coördineren zorgt ervoor dat zij een positief beeld van Nederland te krijgen. Mijn streven is om daaraan bij te dragen en kunnen doorstromen naar het werkende leven.

Ik werk vanuit mijn hart

In alles wat ik doe, stop ik een stukje van mezelf. Of dat nu voortkomt uit wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding of trainingen bij WSD of hoe ik ben opgegroeid; het is allemaal een stukje van Débra. In mijn begeleiding neem ik mee wie ik ben en wat ik meegemaakt heb. Veel inburgeraars kampen met financiële problemen én spreken de taal niet. Ik maak er nooit een geheim van dat ik weet hoe het is om schulden te hebben. Door zoiets te delen, hoop ik dat ik hen op hun gemak kan stellen en kan laten voelen dat ik begrijp waar zij doorheen gaan. Ik ga naast hun staan en geef ze het vertrouwen dat ik ze ga helpen om hun situatie beter te maken. Ik werk vanuit mijn hart.

Net een enorm trotse moeder

Ik ben trots op iedere cursist die uitstroomt. Ik ben even trots op degene die nog nooit een pen heeft vastgehouden en na een tijdje haar naam kan schrijven als op de 50-plusser die zelf de dokter belt om een afspraak te maken. Allemaal redenen om een feestje te vieren! Dan ben ik net een enorm trotse moeder die vertelt hoe goed haar kind bezig is!

Appje succes eerste werkdag

Bij WSD krijg ik de ruimte om voor elke cursist een individueel traject uit te stippelen. Hoe dan ook maken ze allemaal een enorm grote ontwikkeling door gedurende de Z-Route. Zo was er een cursist die in instantie niet zat te wachten op een stage in het groen. En wat denk je: sneeuwt het op zijn eerste werkdag. Zoals altijd stuurde ik ook hem op zijn eerste werkdag een appje om  hem succes te wensen. In dit geval met de toevoeging dat ‘joh wat vervelend dat het sneeuwt op je eerste werkdag’. En dat zorgt gelukkig voor positieve reacties. En nog fijner; tijdens de evaluatie zat die man te stralen tegenover mij. Hij vond het werken in het groen veel leuker dan gedacht. En het feit dat hij weet dat ik door blijf zoeken naar een baan in de autoreparaties- iets wat hij heel graag wil- zorgt ervoor dat hij met plezier nu deze job doet en zich gehoord voelt. Dat is voor mij de kers op de taart.

Flexibiliteit

Wat me ook zo aanspreekt aan mijn baan is de flexibiliteit die ik heb. We bepalen als team de invulling. Zo zijn we op dit moment  druk bezig met het opnieuw beschrijven van het inburgeringsproces. Eén ding hebben we gemeen: we willen het nog beter maken voor nieuwe Nederlanders.

Leukste werk dat er bestaat

Ons team is geweldig. We doen samen het leukste werk dat er bestaat in een organisatie waar ik nog heel lang wil rondlopen. Maar onderaan de streep staan we voor onze cursisten. Dat geldt zeker ook voor de docenten en de gemeenten, we doen het sámen.

Tip voor toekomstige nieuwe collega

Voor nieuwe collega’s heb ik de volgende tip: neem de tijd om de organisatie te leren kennen en loop mee met verschillende afdelingen. Dat deed ik ook onder andere bij het textielsorteercentrum en bij mijn collega’s in het groen. Zo leer je echt wat er allemaal te koop is bij WSD.”

Ook werken bij WSD? Solliciteer dan nu!

WSD staat voor Werk Samen Doen. Dat is wie we zijn, een sociaal ontwikkelbedrijf. We hebben ambities en proberen ons te blijven ontwikkelen als organisatie. Past dit bij jou als professional? Bekijk dan eens welke vacatures we op dit moment hebben. Ook een open sollicitatie is altijd welkom. We horen graag van jou!

Lees ook andere verhalen van enthousiaste collega’s! Bijvoorbeeld die van Tjeu van der Walle, die er als trajectconsulent bij WSD voor zorgt “dat mensen weer een glimlach op hun gezicht krijgen”.