“Voor mij is de afwisseling ook de uitdaging in mijn functie”, vertelt Natasja trots.
Ik ondersteun medewerkers tussen de 63 en 19 jaar en alles daartussen. Het zijn er ongeveer 18. Maar zeer variërend, van 2 medewerkers die op de kinderboerderij werken, zwerfvuilmedewerker, medewerkers op het vuilbusje tot een bruisende groep jongeren en een groepje heren uit Somalië. Wij ontwikkelen mensen met werken in het groen. Aan de ene zijde ontwikkelen zij zich in werknemersvaardigheden, denk hierbij aan het op tijd komen, hygiëne, samenwerken. En aan de andere zijde willen wij ze ook vakkennis leren. Dit kan tijdens het werk, maar er zijn ook cursussen en scholingsmogelijkheden. Zo krijgen zij een betere kans op de arbeidsmarkt of dat nu binnen of buiten WSD is.

Ervaring als verpleegkundige komt heel goed van pas

Mijn ervaring in het ‘lezen’ van mensen komt heel goed van pas in deze baan. Als verpleegkundige was ik al gewend om met veel verschillende mensen om te gaan. Dat is ook zeker een van mijn eigen talenten. Ik kwam toevallig deze functie tegen toen ik echt uit de zorg weg wilde. Tijdens een meeloop dag kreeg ik meer inzicht in de inhoud van het werk. Qua groen wist ik niets, behalve dan dat ik mijn eigen tuin bij kan houden. Maar ik kan nu wel aangeven dat dit te leren is.

We werken binnen de gemeente Best met een beeldbestek, dat betekent dat ik weet hoe het erbij moet liggen. Ik weet wat een plantje is en wat onkruid is, dus dat kan ik mijn medewerkers als instructie geven, zodat het er netjes bij ligt. Daarnaast loop ik 1 keer per jaar met de opzichter van de gemeente door het dorp om te kijken of alles nog aan de wensen voldoet. De uitvoerder heeft wekelijks een overleg met de gemeente Zo niet, dan kan ik daar mijn teams weer in bijsturen.

Een vrouw in het groen

Een vrouw in het groen kom je natuurlijk niet heel vaak tegen. Ik denk dat er wel meer vrouwen een leuke uitdaging vinden in deze functie van werkbegeleider bij WSD. Soms is het ook wel spannend, want het team Somalische mannen hebben natuurlijk toch een andere cultuur waarin vrouwen hen meestal niet aansturen. Maar als je er open in gaat, merk je dat er een klik ontstaat en ondanks dat voor hen de taal soms nog moeilijk is gaat het super.

En het heeft ook zo zijn voordelen, want de mannen helpen mij heel graag als er zware karweitjes geklaard moeten worden. Zelfs bij de gemeentewerf krijg ik sneller hulp dan mijn collega’s. Dat is dan weer het voordeel.

Wat ik ook heel prettig vind is dat bij WSD in het groen de leidinggevenden en de collega’s ook altijd voor elkaar klaar staan. Je bent geen nummer en als je iets niet weet, dan app of bel ik een collega en wordt ik snel geholpen. Het is een leuke club collega’s die elkaar kennen en als jij energie in het contact stopt krijg je het dubbel en dwars terug.

Talenten inzetten

Door je medewerkers goed te leren kennen en ze de juiste ondersteuning en aandacht te geven ga je dat ook terug verdienen. Ze willen dan graag voor jou werken. Laatst was ik een dag op cursus en dan zie je meteen dat ze er misbruik van hebben gemaakt. Ze blijven dan langer in de keet, lopen de kantjes eraf. Dan is het goed dat ik het de volgende dag bespreekbaar maak. Dan zeg ik dat ik altijd opschep over mijn goede teams en dat ik nu andere dingen terug hoor. Ze gaven meteen toe dat het niet goed was wat ze hadden gedaan, maar dat het niet zo fijn is als ik er niet ben. Dat is natuurlijk een super antwoord, daarvoor doe je het ook.

Je mag allerlei trainingen en cursussen volgen om beter te worden als werkbegeleider. Voor mij is het meewerken en tegelijk observeren een van mijn talenten. Ik zag dat collega’s daar misschien ook nog iets van mij zouden kunnen leren. Dit heb ik aangekaart bij mijn leidinggevende en nu geef ik samen met een andere college training in het begeleiden van de medewerkers aan de hand van begeleidingskaarten.

EHBO is natuurlijk in het groen ook handig om te hebben, dus ik word ook regelmatig opgeroepen om wat pleisters te plakken of een verbandje aan te leggen. Daarnaast heb ik ook verbeterborden, we zijn altijd aan het kijken hoe het beter kan, welke werkzaamheden eraan komen die ik mag uitvoeren en plannen. En je zit veel onderweg in je bus om van team naar team te rijden. Van de jonge geitjes in de ochtend, naar de jongeren die altijd een uitdaging zijn, naar de mannen waar de taal nog steeds een uitdaging is. Mijn dag is nooit saai en niet te voorspellen.

Genieten van de kleine dingen

Mijn dag is goed als iedereen met een glimlach naar huis gaat, ondanks dat er van alles is gebeurd die dag. En dat ze dan ook graag weer terug komen. Vanochtend zei een van de jongeren dat hij blij was dat het weer maandag is. Daar geniet ik van.
En ook een medewerker met een grote afstand die mij vraagt hoe mijn vakantie in Berlijn was. En of ik de Brandenburger Tor had gezien. Hij heeft hier heel veel moeite voor gedaan, dat weet ik en dat maakt dat ik ontwikkeling zie en dat ik echt blij word van mijn werk.

Kom ook werken bij WSD!

Bij WSD heb je werk met betekenis. Want je werkt met (kwetsbare) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij WSD is geen dag hetzelfde. Dus zoek je een baan met een positieve impact op de maatschappij? Bekijk dan de openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie. Onze functies zijn divers. Van administratief tot coach en van manager tot trainer. Wil jij bijdragen aan WSD’s missie om te zorgen dat mensen met een afstand op de arbeidsmarkt een passende werkplek vinden in deze maatschappij? Bekijk dan onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie! Wellicht maak jij dan binnenkort ook deel uit van de WSD Team!