Alegria werkt sinds begin dit jaar bij WSD, waar zij statushouders begeleidt bij hun inburgeringstraject.

Mijn droom om journalist te worden

Jarenlang dacht ik: ik word journalist. En dat werd ik ook. Zo werkte ik onder andere als verslaggever voor het Brabants Dagblad en als freelance audioredacteur bij NRC. Ik had het naar mijn zin, had leuke collega’s en ik maakte verhalen over allerlei verschillende onderwerpen. Waar ik me het liefst in verdiepte waren thema’s als migratie en vluchtelingen.

Een persoonlijke motivatie voor mijn keuze

Die interesse komt niet uit het niets. Ik ben half Grieks en groeide op in een klein Brabants dorp, waar mijn gezin de enige was met een niet-Nederlandse achtergrond. Al op jonge leeftijd merkte ik dat ‘anders zijn’ impact heeft. Op de middelbare school kreeg die interesse opnieuw een impuls toen er een ISK-klas werd gestart met leerlingen uit het nieuwe azc in Overloon. Maar eigenlijk gaat het nog verder terug: mijn eigen familie vluchtte zo’n honderd jaar geleden vanuit Klein-Azië naar Griekenland. Die geschiedenis zit diep, de angst en het onrecht zijn nog altijd voelbaar.

Van studie naar maatschappelijke betrokkenheid 

Die interesse heeft ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn studie een minor Arabische Taal en Cultuur heb gevolgd en ben afgestudeerd met een bordspel voor middelbare scholieren, die zo in de schoenen van een vluchteling komen te staan. Niet vreemd dus dat ik als journalist vaak verhalen maakte over migratie. Ik wilde vluchtelingen en migranten een gezicht geven en zo bijdragen aan een genuanceerder beeld in de media.

Schrijven alleen was niet genoeg

Toch voelde ik na verloop van tijd dat ik meer wilde doen dan alleen schrijven. Sommige verhalen bleven me bezighouden. Dagenlang dacht ik terug aan dat gezin dat net een woning kreeg toegewezen of aan die ene bewoner van het opvangcentrum. Ik wilde méér betekenen dan een luisterend oor en een artikel in de krant. Ik wilde mensen echt verder helpen.

Op zoek naar een baan met maatschappelijke impact

Ik besloot mijn baan op te zeggen en op zoek te gaan naar iets waarin ik direct met de doelgroep kon werken. In mijn laatste maand als journalist schreef ik een artikel over de 200e inburgeraar van WSD. Tijdens dat interview voelde ik iets: hier wil ik werken. Mijn geluk kon niet op toen ik niet veel later hoorde dat ik was aangenomen als trajectconsulent Nieuwe Nederlanders.

Werken met statushouders bij WSD: een warm welkom

Vanaf januari begon ik aan mijn nieuwe functie. Al vanaf de eerste dag voelde het goed. Mijn collega’s waren vriendelijk, behulpzaam en legden alles geduldig uit: over het bedrijf, de Wet Inburgering 2021 en het – toegegeven – nogal complexe systeem Compas. De sfeer bij WSD voelde als een warm bad. Mijn vriend merkte het ook. Hij zei: “Je straalt helemaal!” En hij had gelijk. Ik kwam elke dag met een glimlach thuis.

Betekenisvol werk met de Nieuwe Nederlanders

Inmiddels bouw ik een band op met de cursisten. Het is bijzonder werk: ik mag bijdragen aan hun toekomst in Nederland. Het werk is ongelooflijk waardevol. Hier voel ik dat ik verschil maak.

Werken bij WSD

WSD staat voor Werk Samen Doen. We geloven in een passende werkplek voor iedereen, zelfs als de afstand tot de arbeidsmarkt eerst nog groot is. Samen met onze negen gemeenten in Midden-Brabant begeleiden we zoveel mogelijk mensen naar werk. Want werk biedt zoveel meer dan alleen een inkomen. Past dit bij jou als professional? Bekijk dan eens welke vacatures we op dit moment hebben. Ook een open sollicitatie is altijd welkom. We horen graag van jou! Bekijk vacatures.