Bij WSD zijn er regelmatig vacatures voor werkbegeleiders. Een zeer gevarieerde baan waarin het begeleiden van mensen die hulp nodig hebben bij het uitvoeren van hun werk centraal staat. Maar wat houdt een baan als groepsbegeleider nou precies in? Dat vroegen we aan een van onze doorgewinterde werkbegeleider Annelies Muusz.
Werkbegeleider bij het textielsorteercentrum van WSD
“Ik mag hier echt doen waar mijn hart ligt. Ik heb veel ervaring als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Onder andere op (arbeidsmatige) dagbesteding en als jobcoach onbetaalde arbeid. Daarom is mensen ondersteunen en helpen met hun ontwikkeling bekend terrein voor mij. Nu help ik medewerkers met ‘fashion’ als hulpmiddel in het textielsorteercentrum.”
Hoe ziet een dag als werkbegeleider WSD er uit?
“De vraag komt regelmatig voorbij; Wat doe jij zoal? Het eerste wat ik doe in de ochtend is inchecken bij de medewerkers om te zien hoe het met ze gaat. We bekijken wat ze nodig hebben om een goede werkdag te hebben. Daarnaast bekijk ik elke dag, samen met mijn collega’s, hoe we de werkplekken – en daarmee ook de productie – kunnen verbeteren. Dit doe ik continu en het liefst samen met de medewerkers. Op deze manier voelen zij zich medeverantwoordelijk voor de productie. Dit heeft weer een grote invloed op een goed verloop van het productieproces.”
Mode als product om medewerkers te helpen met hun ontwikkeling
“Ik heb zelf niet zoveel met kleding, dit is ook niet nodig, maar het is een mooi product om medewerkers te laten werken en zich te ontwikkelen. We zien dat medewerkers actief meedenken over de werkplek. Zij gaan niet achterover hangen als er geen voorraad meer is, maar zorgen dat deze wordt aangevuld. Dit kan zijn door het al eerder bij een collega te melden of door zelf ook de handen uit de mouwen te steken en een nieuwe bak te pakken. Beide zijn mooie stapjes vooruit. Door het samen te doen kost het ons als werkbegeleiders bij WSD minder energie en is er meer tijd over voor andere zaken.”
“Ik bedank mensen voor het werk wat ze die dat hebben gedaan, dat levert een glimlach op en veel goodwill.”
Werkbegeleider WSD stimuleert mensen om hun talenten in te zetten
“Ik stimuleer medewerkers om met nieuwe ideeën te komen en betrek ze bij veranderingen in het sorteer- en prijs-proces. Hierdoor ziet onze productieafdeling er in de tijd steeds een beetje anders uit. De ene keer komt het door een vraag van de klant ‘Het Goed’ of Zeeman, de andere keer door een goed idee van een medewerker. Soms ook door ons als groepsbegeleiders, omdat we zien dat er iets praktischer of beter kan.
Onze medewerkers kunnen veranderingen vervelend vinden. We zien ook dat door veranderingen sommige mensen andere talenten laten zien. Veranderingen zijn soms noodzakelijk. Daardoor blijven onze klanten tevreden.”
Werkbegeleider WSD helpt mensen om dat te doen waar ze goed in zijn
“Wat ik de medewerkers mee geef is: zet je talent in! Doe waar je goed in bent. Dit geldt ook voor mijn collega groepsbegeleiders, assistent werkleider en werkleider. Binnen ons team is er veel vertrouwen in elkaar. Dat geeft mij ruimte om mijn werk goed – en met plezier – te doen. Wij staan naast onze medewerkers en niet erboven. Ik krijg de ruimte om ook andere dingen te doen in mijn functie. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden en het houden van de voortgangsgesprekken met de medewerker. Dat geeft mij veel voldoening!”
Enorme diversiteit in medewerkers
“Onze medewerkers zijn divers, van jong naar oud, van een licht verstandelijk beperking tot nieuwe Nederlander, van een lichamelijke beperking tot autisme. Het is mooi om te zien dat het een echt team is en dat de samenwerking goed is. Zien we talent, dan krijgen medewerkers de mogelijkheid om zich door middel van een cursus te ontwikkelen naar de functie van eerste medewerker. Zij houden een helicopterview over het proces; zitten de bakken vol, zitten de juiste kaarten op de bakken, kan er weer iets naar achter gebracht worden etc. Zij kunnen op hun manier de andere medewerkers meetrekken in het goede proces. Dit geeft ons weer ruimte om individueel te kijken naar wat iemand nodig heeft. Zo bieden we werk op maat.”
Een zo positief mogelijke sfeer op de werkvloer van het textielsorteercentrum in Schijndel
“We hebben in Boxtel en in Schijndel een textielsorteercentrum. In Schijndel wordt de kleding gesorteerd en in Boxtel wordt de gesorteerde kleding voorzien van het juiste prijskaartje. Het is één proces. Het is belangrijk dat de sfeer en afspraken op beiden locaties gelijk zijn. Zo kunnen we elkaar makkelijk vervangen. Wij streven naar een zo positief mogelijke sfeer op de werkvloer. Niemand wordt er blij als er een moppercultuur heerst. Ik bedank bijvoorbeeld de medewerkers voor het werk dat ze die dag hebben gedaan en heet ze welkom. “Fijn dat je er vandaag weer bent”. Dat levert al een glimlach op en deze kleine dingen helpen al enorm in de sfeer en productie.”
Pauzes worden gebruikt om situaties te bespreken
“Samen met mijn collega’s gebruiken we onze pauzes om een aantal situaties te bespreken. Zo delen we onze kennis met elkaar en kunnen we kijken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. In deze functie hoef je niet alles al te kunnen, maar het omgaan met mensen met ieder een verschillende begeleidingsvraag is belangrijk. Een confrontatie aan durven gaan om mensen een stap verder te krijgen hoort hier ook bij. Steun van directe collega’s daarin is heel fijn en belangrijk, daar kun je op bouwen en direct op terugvallen. En ook hiervoor geldt dan weer dat we het samen doen en positiviteit overbrengen op de werkvloer.”
Ook werken bij WSD? Solliciteer dan nu!
WSD staat voor Werk Samen Doen. Dat is wie we zijn, een sociaal ontwikkelbedrijf. We hebben ambities en proberen ons te blijven ontwikkelen als organisatie. Past dit bij jou als professional? Bekijk dan eens welke vacatures we op dit moment hebben. Ook een open sollicitatie is altijd welkom. We horen graag van jou!
Lees ook andere verhalen van enthousiaste collega’s! Bijvoorbeeld die van Tjeu van der Walle, die er als trajectconsulent bij WSD voor zorgt “dat mensen weer een glimlach op hun gezicht krijgen”.