Krap twee maanden geleden stapte Jan Burger in de wereld van WSD. Hiermee zette hij bewust een punt achter zijn carrière in de commerciële sector. De maatschappelijke relevantie van de functie manager participatie maakte hem enthousiast.
Waarom manager participatie?
”Werken met en voor mensen heeft me altijd getrokken. Mensen, daar draait alles om. Individuen met eigen wensen en behoeften, die we kunnen begeleiden en sturen om ze vervolgens een boost te geven in hun ontwikkeling, daar draag ik graag aan bij. Die maatschappelijke relevantie heeft me getriggerd.”
Hoe is je eerste indruk van WSD?
“De eerste indruk is erg positief en voldoet zeker aan mijn verwachtingen. Wat ik vooral prettig vind, is de betrokkenheid van collega’s en de nadruk op de ontwikkeling van de doelgroep. Ik werk nu veel met inburgeraars en ben betrokken bij de zogenaamde Zelfredzaamheids-route om hun inburgering te optimaliseren. Het speelveld is groot en erg interessant! Je hebt te maken met veel betrokkenen, zowel binnen WSD als daarbuiten.”
Wat is je grootste uitdaging tot nu toe?
“De grootste uitdaging is om alle betrokken partijen goed samen te brengen en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Het is een complex proces en je moet goed nadenken over hoe je dingen aanpakt en wie je erbij betrekt. Soms moet ik mijn natuurlijke neiging om snel actie te ondernemen even temperen en nóg meer nadenken over de lange termijn en de bredere impact van beslissingen.”
Hoe belangrijk is ontwikkeling voor jouzelf ?
“Heel belangrijk. Ik wil mezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Dat was ook een van de redenen om voor WSD te kiezen. Hier kan ik werken aan nieuwe onderwerpen in een nieuwe omgeving. Daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om een Green Belt-training te volgen, wat goed aansluit bij mijn interesse in procesoptimalisatie en klantgericht werken.“
Wat betekenen collega’s voor jou?
“Collega’s zijn heel belangrijk. Bij mijn vorige werkgever miste ik soms de inhoudelijke inspiratie en het sparren op gelijkwaardig niveau. Bij WSD is dat anders. Daarnaast voel ik hier een sterke collegialiteit en betrokkenheid. Er is altijd wel iemand die je kan helpen of interesse toont in hoe het met je gaat. Dat zorgt voor een prettige werksfeer die mij helpt om mijn werk beter te doen.”
Wat zijn de ingrediënten voor een leuke baan?
“Voor mij zijn humor, uitdaging en een stimulerende leidinggevende belangrijke ingrediënten. Humor maakt het werk leuker, uitdagingen houden me scherp en gemotiveerd. En een goede leidinggevende helpt me om mezelf te ontwikkelen en te groeien in mijn functie. Wat daarnaast zeker niet mag ontbreken, is dat ik eraan kan bijdragen dat mijn team kan excelleren.”
Wat valt je op bij WSD?
“Wat me echt opviel, is hoe groot het netwerk en de samenwerkingsverbanden bij WSD zijn. De betrokkenheid van verschillende stakeholders en de noodzaak om goed samen te werken met diverse partijen, zoals gemeenten en vluchtelingenwerk, was een positieve verrassing.”
Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
“Mijn ideale werkdag is een mix van gepland en onverwacht. Ik hou van structuur en een geordende aanpak, maar ik sta ook open voor nieuwe dingen en onverwachte wendingen. Het belangrijkste is dat ik aan het einde van de dag het gevoel heb dat ik iets heb bereikt en dat ik een bijdrage heb geleverd.”
Dit of dat
Geordend of chaotischOchtendmens of avondmensPrettig gestoord of gewoon gek genoegCappuccino of espressoHardlopen of voetballen
Ook werken bij WSD? Solliciteer dan nu!
WSD staat voor Werk Samen Doen. Dat is wie we zijn, een sociaal ontwikkelbedrijf. We hebben ambities en proberen ons te blijven ontwikkelen als organisatie. Past dit bij jou als professional? Bekijk dan eens welke vacatures we op dit moment hebben. Ook een open sollicitatie is altijd welkom. We horen graag van jou!
Lees ook andere verhalen van enthousiaste collega’s! Bijvoorbeeld die van Tjeu van der Walle, die er als trajectconsulent bij WSD voor zorgt “dat mensen weer een glimlach op hun gezicht krijgen”.